Door onder andere de introductie van de Nijlbaars, de introductie van de waterhyacint, ontbossing en overbevissing is de opbrengst van de kleine lokale vissers sterk teruggelopen.
Stichting WakK is daarom in 2014 gestart met een viskwekerij programma. Het doel van dit programma is het aanbod van vis in Kagera te verhogen en het creëren van werkgelegenheid.
Overbevissing en competitie
Overbevissing in het Victoria Lake is een groot probleem voor de natuur en de lokale bevolking.
Kwekerijen tussen de akkers
Viskwekerijen kunnen op een verantwoorde wijze binnen het bestaande landschap ingebouwd worden.
Verantwoorde kweek
De vis wordt op een duurzame manier gekweekt en verwerkt. Dat betekent dat er bij het gehele proces geen chemicaliën antibiotica of andere medicijnen worden gebruikt.
Vertrouwen en kennis overdracht
Stanslaus Rwezaula -Specialist visserij- en Father Deo -Bisdom Bukoba- onze lokale partners in Kagera voor dit project.
Het Victoriameer is het grootste tropische zoetwatermeer ter wereld. Eeuwenlang kon de plaatselijke bevolking van Kagera in zijn levensonderhoud voorzien vanuit rijke visfauna van dit meer.
Sinds medio jaren ‘50 wordt het Victoriameer geteisterd door een opeenhoping van negatieve menselijke invloeden, De introductie van de Nijlbaars, de accidentele introductie van de waterhyacint, ontbossing, erosie, verhoogde inspoeling van nutriënten als gevolg van toegenomen landbouwactiviteiten, vernietiging van de moerasgebieden en overbevissing. Hierdoor is de opbrengst van de kleine lokale vissers sterk teruggelopen en de prijs van vis veel hoger geworden. Nu is vis voor de gemiddelde bewoner van Kagera niet meer betaalbaar.
Stichting WakK is daarom in 2014 gestart met een viskwekerij programma. Het doel van dit programma is het aanbod van vis in Kagera te verhogen, het creëren van werkgelegenheid in de regio, de kennis op het gebied van het kweken van vis vergroten.
Stanslaus is afgestudeerd in visserij met steun van Stichting WakK. Daarnaast heeft WakK een investering gedaan om de eerste Stichting WakK viskwekerij te beginnen. Deze kwekerij is een voorbeeld voor de omgeving en mensen kunnen komen om informatie te krijgen hoe zelf aan de slag te kunnen. Bestaande viskwekerijen kunnen ondersteund worden.
Met dit project hopen we het vertrouwen van de gemeenschap verder te vergroten. Door het samen met de lokale gemeenschap uit te voeren, profiteert de gemeenschap er ook op lange termijn van.
De werkzaamheden worden binnen dit project verricht door weeskinderen door middel van een werk- en leertraject.
Naast het kweken van vis worden er boompjes op het terrein gekweekt. Daardoor hoeven we niet te wachten tot de vis gegroeid is, maar geeft het meteen extra werk en ondersteunt het bosbouwproject van Stichting WakK.
Deze kwekerijen leveren geld op, wat verder kan worden geïnvesteerd in andere projecten van Stichting WakK. Hierdoor worden de projecten steeds meer gedragen door lokale opbrengsten.